czwartek, 12 lipca 2012

babeczki z budyniem

Dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszne babeczki z budyniem!


Oryginalny przepis na którym się wzorowałam pochodzi od Drobiazgów Domowych.
No ale ja oczywiście zrobiłam po swojemu i mój jest taki:

Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
200 g masła
szklanka cukru pudru
3 łyżki śmietany

Nadzienie:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
400 ml mleka

Ciasto wyrobić i wstawić do lodówki. W międzyczasie ugotować budyń.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wykleić foremki (foremek silikonowych nie trzeba niczym smarować, metalowe posmarować wcześniej masłem i obsypać mąką/bułką tartą). Do wyklejonych foremek włożyć po czubatej łyżce budyniu i zakleić górę ciastem (najlepiej wyciąć kółko szklanką).
Piekarnik nagrzać do 180st., piec do złotego koloru (ok. 30 min).
Smacznego!

Mąka krupczatka do takiego kruchego ciasta sprawdza się rewelacyjnie, polecam!

7 komentarzy:

  1. Jakoś nigdy nie byłam fanką babeczek, ale strasznie lubię budyń ;)
    Myślę, że wypróbuję ten przepis, bo zapowiada się smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmmm, na pewno wypróbuję@!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! pychota :) czekam na takie w czwartek/piątek :* /siostra

    OdpowiedzUsuń
  4. tak,ja :D fajne lilaki- oby więcej! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowicie wygląda... mniam... :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki prosty przepis! W sam raz dla mnie! Skorzystam z niego na pewno, bo babeczki i muffinki to moja miłość!

    OdpowiedzUsuń