Dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszne babeczki z budyniem!
Oryginalny przepis na którym się wzorowałam pochodzi od Drobiazgów Domowych.
No ale ja oczywiście zrobiłam po swojemu i mój jest taki:
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
200 g masła
szklanka cukru pudru
3 łyżki śmietany
Nadzienie:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
400 ml mleka
Ciasto wyrobić i wstawić do lodówki. W międzyczasie ugotować budyń.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wykleić foremki (foremek silikonowych nie trzeba niczym smarować, metalowe posmarować wcześniej masłem i obsypać mąką/bułką tartą). Do wyklejonych foremek włożyć po czubatej łyżce budyniu i zakleić górę ciastem (najlepiej wyciąć kółko szklanką).
Piekarnik nagrzać do 180st., piec do złotego koloru (ok. 30 min).
Smacznego!
Mąka krupczatka do takiego kruchego ciasta sprawdza się rewelacyjnie, polecam!
Jakoś nigdy nie byłam fanką babeczek, ale strasznie lubię budyń ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że wypróbuję ten przepis, bo zapowiada się smakowicie :D
Mmmmmmm, na pewno wypróbuję@!
OdpowiedzUsuńmniam! pychota :) czekam na takie w czwartek/piątek :* /siostra
OdpowiedzUsuńsiostra! :*
Usuńtak,ja :D fajne lilaki- oby więcej! :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda... mniam... :))
OdpowiedzUsuńJaki prosty przepis! W sam raz dla mnie! Skorzystam z niego na pewno, bo babeczki i muffinki to moja miłość!
OdpowiedzUsuń