niedziela, 9 września 2012

Szarlotka bez jajek i bez zagniatania

Słuchajcie!!!
Mam przepis na najłatwiejszą szarlotkę świata!!!

Znalazłam u Dorotki. Jest rewelacyjna!
Nazywa się szarlotką sypaną.
Ja zmodyfikowałam przepis po swojemu, dlatego go tutaj zamieszczę, a po oryginał zapraszam do Dorotki tutaj.

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny (po mojemu kaszy mannej ;)
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
imbir w proszku
0,5 kostki masła
1 kg startych gruszek i jabłek

Mąkę, kaszę, cukier i proszek  mieszamy razem. Gruszki i jabłka ścieramy na tartce i ważymy po starciu (tak żeby wyszło ok. kilogram). Ja miałam gruszki "ulęgałki", co w tym wypadku jak najbardziej wskazane, bo dały dużo soku. Formę na ciasto wykładamy papierem (sam spód), boki smarujemy masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Do formy wsypujemy 1/3 mieszanki mąkowo-kaszowo-cukrowo-proszkowej, nakładamy na to starte owoce. Potem posypujemy cynamonem. Znów 1/3 mieszanki i znów owoce, cynamon. Na koniec 1/3 mieszanki, cynamon i imbir (po ostatnich muffinkach bardzo lubię połączenie gruszek z imbirem) i masełko starte na tartce. Najlepiej się ściera takie prosto z zamrażalnika. I wygląda tak fajnie:


Pieczemy w 180 st. ponad godzinę, mi wyszło tak w okolicach półtorej. W trakcie pieczenia masełko się rozpuszcza i razem z sokiem z owoców spaja całe ciasto. Uwaga - może kapać, warto podłożyć coś w piekarniku, np. drugą formę.

Po upieczeniu - pyszność! Szarlotka jabłkowo-gruszkowa najlepsza z kawusią ;)
A teraz do nauki marsz!!!

12 komentarzy:

  1. Szalotka wygląda apetycznie. Nic , tylko się brać do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. siostra, załóż sobie konto na blogerze i nie bądź już "Anonimowy". Chodź i weź :*

      Usuń
    2. nie chcę :c

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie. Muszę sprobować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka sypana wiele razy u nas w domku pieczona :) przepis prosty, wypróbowany i pyyyyyyyyyyyszny :))) a zwłaszcza na ciepło z lodami MNIAM :) także polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. uuuuu,jak tu przyjemnie i tak.....polsko....;D;D ta foto z ciachem i filizanka tak apetycznie wyglada..mniammm:D:D
    a moze sodoba ci sie cos z mojej rozdawajki?
    http://fioridifantasia.blogspot.it/
    pozdrowienia:D

    OdpowiedzUsuń
  6. takiej nie robiłam ,a jabłek u mnie dostatek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie!!! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń